Vildjäst

Vet ni vad det är?

Jäst gjord på frukt, i detta fall äpple. Har gjort det förr, men hittade inte nåt bra varmt ställe för jäsningen. Plötsligt uppenbarade sig rummet där vår inbygda kyl huserar. Perfekt!

Resultatet? MAGISKT. alltså kunde jag ge vem som helst denna känslan när det blir underbart gott.

Det allra viktigaste för oss människor är att få veta att vi har kraften inom oss. Det finns inte någon som inte kan något. Vi har alla enorma krafter att förbättra vår omgivning. Genom oss själva.

Och när jäst är slut i affärerna, ja då ser vi hur vi kan använda resurser på ett annat sätt. Öppna ögonen, vidga perspektiven och skapa det du vill.

Så, till detta magiskt goda bröd

Recept:

125g ekologisk russin, aprikoser eller ett rivet äpple.

50g ekologisk honung

1/4dl socker

2.5dl fingervarmt vatten

Rör ihop allt i en stor glasburk, den ska vara fylld max 3/4 och ställ mörkt och varmt, skruva åt locket löst så det inte blir för högt tryck i burken när det börjar jäsa. Vicka försiktigt burken morgon och kväll, när frukten flytit upp på ytan och du ser bubblor i burken är den färdig. Den luktar starkt och sött. Det tar ett par dygn.

Sila bort fruktköttet (det går även att baka med frukten i) blanda 2dl vätska med 100g mjöl och ställ åter varmt över natten för att jäsa. När du ser massa bubblor på ytan är den redo.

Här tog jag lite av degen och satte i kylen för att spara till kommande bak, som en surdegsstart. Sedan blandade jag lite av degvätskan och lite av mjölet och lät jäsa ett dygn till som en smygstart, sedan blandade jag mjöl, överbliven havregrynsgröt, kryddor, salt och vätska och jäste nån timme innan jag bakade ut och gräddade?

Ca 500gmjöl och ca 5dl vätska hade jag och det blev två limpor.

Grädda i 250 grader 10-15min och sänk sedan till 175 i ca 20min

Maten är liv, det vi odlar lever, det vi lagar får liv igen. Våra kroppar är organiska precis som det vi odlar. DET är känslan av samhörighet.

Kram på er