En småbrukares tålamod

Det är en sak som slagit mig rätt ofta nu under sensommaren, och det är det enorma tålamod vi småbrukare besitter. Tålamod och tillit att följa naturens gång, vänta in den där stunden när det odlade är redo att skördas, vänta in hönornas ruggningsperiod för att få ägg igen och vänta in griskultingarnas ankomst.
Det finns någonting magiskt i denna väntan, att hålla ut – saker förändras och till slut står vi där närmare jul med ett nyvärpt ägg i handen, eller kålen som är mer än redo att skördas och lagras =)

Vi tog en välförtjänt semester/bröllopsresa och vandrade i fjällen härom veckan, och planerade att flytta gyltorna till grisningshagarna/boxarna när vi kom hem i måndags, men som vanligt när i är borta ansar råttorna på bordet. När min syster kom på lördagsmorgonen för att fodra dem så låg gyltorna vid brofarstun till vårat hus. De hade på något vis tagit sig ut ur hagen och vandrat runt under natten, tack gode gud att de lät potatislandet vara!
Gurra, vår galt däremot, han låg så lugnt kvar i deras hage och hade inte haft nån lust alls att hänga med. Denna galt är den absolut störta livsnjutaren jag träffat på!

Men detta ledde till att min syster lockade in gyltorna med mat i grisningsboxarna, så vårt arbete att flytta dem i måndags var redan gjort =)

De börjar vara stora nu och den ena är beräknad under kommande vecka:

Vi plockade ner ett häbre när vi skulle göra nya hagar, detta hade hästarna gnagt på så timret på ena sidan var rätt tunt. Inne i häbret stod inristat årtaloch namn 1908 tror jagdet var och det skar lite i mig att bara riva ner något så ordentligt och handgjort. Menvi började i alla fall riva ner det, det enda bekymret var att övredelenav häbret rörde sig inte, det dtod kompakt. D slog det mig att vi kunde använda den övre delen, som hästarna inte rört, till vindskydd för grisarna, och så fick det bli. Det känns riktigt bra att kunna ta tillvara och bevara denna byggnad. Och grisarna kommer att få en 5 stjärnig sovsal =)

En god fortsatt sensommar önskar jag er! /Malin